Monday, November 30, 2015

Iubesc oamenii



Trebuie să scriu și iar să scriu, să vă spun tot fără să mă cenzurez și fără să mă gândesc de o sută de ori la stil, la mesaj, la ce și cum scriu. 

Azi am cunoscut-o pe Prințesa Urbană, și mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam să-mi placă, și-am avut parte de niște revelații, și-acum vreau să vă povestesc și vouă.

În iureșul pregătirilor - scos mucii copilului, călcat bluză - mă întrebam de ce vreau eu să fac atâta efort - să mă machiez, să mă îmbrac frumos - doar ca să merg în oraș la o lansare de carte. Aș putea foarte bine să stau și-acasă, mi-am spus în timp ce mă dădeam cu rimel. Apoi am ajuns acolo, am luat cartea, am primit autograful, am vorbit cu oameni și-am băut cel mai bun cocktail de Crăciun - cu suc de mere, scorțișoară, pere și ghimbir.
Apoi Ioana ne-a vorbit puțin despre ea și despre călătoria cu avionul București-Cluj, sponsorizată de Farmec, și despre tatăl ei. A fost exact ca în cărțile bune unde citești liniștit și treptat se petrec niște lucruri colosale, pe care autorul le povestește de parcă tocmai ar descrie un răsărit de soare. Așa a fost ceea ce ne-a povestit Ioana despre relația cu părinții ei. Ea a spus că există situații pe care nu putem nici să le iertăm și nici să le înțelegem, așa că ne rămâne să le acceptăm. 

În taxi, întorcându-mă spre casă, am simțit în sfârșit că nu mai sunt un caz unic. Știu că fiecare suntem unici în felul nostru, dar cumva fiecare problemă cu care noi ne luptăm, creează necazuri cel puțin încă unei persoane din lumea aceasta, de obicei chiar din orașul nostru sau chiar din cercul nostru de prieteni. 
Privind pe geam, mi-am dat seama că rareori vorbim despre lucruri delicate, și din cauza asta totul ni se pare roz în viața celorlalți și mizerabil într-a noastră. Clar, nu mă refer la a ne plânge de mărunțișuri - traficul sau un ceainic stricat - mă refer la a împărtăși acele lucruri pe care oamenii tind să le ascundă. 

Faptul că Prințesa ne-a vorbit despre relația complicată cu părinții ei, m-a făcut să mă întreb dacă are rost să tot sufăr din cauză că mama ar prefera să fiu secretară și nu freelancer. Scriind acest post vă spun un pic despre temerile mele și disperările pe care le trăiesc. Par nimicuri atunci când sunt așezate aici, dar, zi de zi, sunt Sisif-ul meu: Voi fi vreodată scriitoare de succes? Sunt o mamă bună? A fost aiurea că i-am dus Prințesei cartea scrisă de mine la lansarea cărții ei?

Și tot în taxi, m-am întrebat de ce trebuie să ne spună alții lucruri care să ne facă să mergem mai departe? Apoi mi-am zis: ”Hei! Parcă aș fi o piesă dintr-un castel din cuburi. Suțin și sunt susținută la rândul meu.” Iubesc oamenii.

Cartea scrisă de Ioana (aka Prințesa Urbană)

Tuesday, November 24, 2015

Stop bifatului

În octombrie, am fost două săptămâni la Berlin. Aveam nevoie de o schimbare de peisaj, cumnata mea ne-a invitat, încă era vreme bună așa că am spus da, am pus în mașină jumate casa - inclusiv morcovi și ouă de la mama, cârnaț și zacuscă de la soacră - și-am pornit în aventură.
Mi-a fost groază de drum -1400 de km, ore multe pe mașină (18!), dar am zis că merită. Am pornit seara, cam la ora la care o culcam de obicei pe Teea. Până acum, aceasta mi se pare cea mai ușoară metodă de a călători cu copil mic, noaptea, când doarme.

Mi-am propus să postez în fiecare zi câte ceva, însă ideea că 400 de oameni vor ști că noi eram plecați de acasă, mă chinuia teribil. Așa că n-am scris. Nici n-am prea stat la calculator ce-i drept, că aș fi putut scrie articolele la cald și să le fi postat când aveam să mă întorc.

Ce vreau să vă spun acum? Că am mers 1400 de km, doar ca să locuim a la Berlin, să mergem prin parcuri și să NU vizităm obiective turistice. Și-a fost una dintre cele mai reușite vacanțe. N-am vânat, n-am bifat, doar ne-am întâlnit cu oameni, am vizitat oameni, am ieșit în parc. Bine, am fost și la cumpărături (mi-am luat bocanci cu trandafiri pe ei). Și la restaurant.
M-am întors cu (prea) multe idei de afaceri și de inițiative.
M-am întors bucuroasă că am descoperit modul meu preferat de a călători, adică să cunosc localnici, să vorbesc cu ei, să leg prietenii. 
Poate veți spune că duh, normal că așa e. Dar până acum, noi am călătorit predominant turistic, și chiar dacă erau mulți oameni în preajmă cumva mă simțeam singură.

Și, ca de fiecare dată când călătoresc, m-am întors cu un drag nebun de locurile acestea, cu dorința de A FACE mai multe. Văd atâta potențial în jur - în dealurile cu iarbă verde, în oamnei, în sate. A trebuit să plecăm ca să ne întoarcem.

Parc de Berlin.

Acoperișul unei stații de metrou (priveliștea e din biroul cumnatei mele).q

Toamnă tipică pe străzile dintr-un cartier bine cotat, unde sunt multe familii cu copii. Și multe parcuri, evident.

Cartier tipic din est-ul Berlinului.

La indieni.

 Un parc-pădure, imens, cu tot felul de activități.